Je sociale netwerken, je overheid, je vrienden. Iedereen probeert op de een of andere manier je privacy weg te nemen. Sommige mensen weten meer over je dan je je kunt voorstellen.
Het is waar dat er mensen onder ons zijn die het verlies van privacy helemaal niet erg vinden. Maar we zijn niet allemaal hetzelfde. De grenzen van privacy zijn voor iedereen anders.
Als je erover nadenkt, is Facebook bijvoorbeeld een complete openbaring. Er is hier sprake van een letterlijk antropomorfisme. Het kan zeker worden beschouwd als een grote inbreuk op de privacy die we allemaal hebben.
Hoe zit het met centrale registers? Ook deze stellen ons bloot. Organisaties en individuen hebben toegang tot informatie die ze niet zouden moeten hebben.
Zelfs e-registers geven ons geen privacy. De beheerders kunnen bijvoorbeeld weten hoe lang we gelezen hebben en welke boeken we gelezen hebben.
Zelfs als we het ons niet realiseren, is er in feite helemaal geen privacy.
We horen vaak dat mensen die niets verkeerd hebben gedaan, zich nergens zorgen over hoeven te maken.
Dat is zeker waar, maar dat betekent niet dat fatsoenlijke mensen geen privacy hebben. Het is echt vreemd.
Er zijn verschillende manieren om naar privacy te kijken. Flegmatieke mensen hebben zeker een andere kijk en technofielen hebben zeker een andere kijk.
Het is ook waar dat organisaties zoveel mogelijk informatie over je willen hebben zodat ze je verschillende producten kunnen aanbieden die eigenlijk helemaal niet nuttig zijn. De staat wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk persoonlijke informatie om burgers te kunnen volgen, zowel om ze te beschermen als voor een betere belastinginning.
Met dit alles in gedachten kun je je voorstellen hoeveel informatie je in de loop van je leven zou kunnen verliezen. Sommige mensen staan open voor compromissen. Ze denken misschien dat als ze informatie aan iemand anders geven, ze veilig zijn. Helaas zou dat ook niet het geval moeten zijn.
Helaas is er geen eenvoudig antwoord op de vraag hoe je je hiertegen kunt verzetten. Je kunt jezelf bijvoorbeeld beschermen door sociale netwerksites helemaal niet te gebruiken, of door niet onnodig naar sites te gaan waar je informatie over jezelf kunt krijgen.
Zie voor meer informatie
.