Wanneer een geliefde ons pijn doet, bevinden we ons tussen twee tegenstrijdige emoties: liefde en haat. We voelen medelijden, teleurstelling, woede en haat. Maar wat overblijft is genegenheid en het verlangen om liefde te ontvangen en te geven. We worden tegelijkertijd aangetrokken en afgestoten.
Kom in het reine met innerlijke emotionele tegenstrijdigheden
Accepteer tegenstrijdige emoties zoals ze zijn. Pas ze niet onnodig aan. In dit geval is het conflict tussen liefde en haat natuurlijk en normaal.
Hoe dieper de emotionele gehechtheid, hoe sterker en ongemakkelijker de negatieve gevoelens worden. Bovendien vrezen ze dat ze niet geuit zullen worden.
Hoe onze pijn te uiten in het bijzijn van anderenWe moeten niet gedachteloos spreken onder invloed van emotionele onrust. In zo\’n toestand hebben we de neiging om anderen de schuld te geven, te beschuldigen en onze woede te uiten. We hebben de neiging om dingen te zeggen die onaangenaam, kwetsend, niet noodzakelijk waar of onherroepelijk zijn. Zulke onbedoeld gelekte woorden kunnen de ander een zware slag toebrengen en een toch al moeilijke situatie nog erger maken. We moeten
innerlijke vrijheid krijgen van verstoorde emoties. Om dit te doen, moeten we eerst de pijn accepteren en verwerken.
Neem een derde in vertrouwen
Dat kan een vriend, een vriend van een vriend, een familielid of een psychotherapeut zijn. Die persoon moet objectief en onpartijdig zijn.
– Wanneer is het conflict precies geëscaleerd?
– Is dit het eerste conflict of is er eerder iets soortgelijks gebeurd?
– Wat was de oorzaak van het conflict?
– In hoeverre is de andere partij zich bewust van je acties?
– Is de relatie gebaseerd op partnerschap of vriendschap?
– Wat is mijn bijdrage aan het conflict?
Bekijk het probleem door de ogen van de ander
– Hoe denk ik dat de ander mijn woorden en manier van spreken ervaart? [Voelt hij zich gekwetst door mij? [Zou hij net als ik wrok of boosheid voelen? [Zou mijn ongemak, stilte en onderbreking van het contact hem de mogelijkheid ontnemen om uit te drukken wat hij voelt?
We drukken onze gevoelens uit met ons hele lichaam, niet alleen met onze woorden. Meestal doen we dat onbewust. Als we innerlijke woede of diepe wroeging voelen tegenover iemand, dan zal die persoon dat weten door onze non-verbale uitingen. Bedenk hoe de andere persoon de non-verbale signalen waarneemt die we naar hem sturen.
Druk gevoelens naar elkaar uit
Praat in deze situaties niet alleen over jezelf en je gevoelens. Geef de ander ook de ruimte. Goed gevoerde gesprekken verminderen de spanning en stellen elkaar op hun gemak. In feite komt de intensiteit van negatieve gevoelens niet alleen voort uit de mate van gekwetstheid in de relatie, maar ook uit emoties die zijn opgekropt uit andere relaties in de kindertijd en adolescentie.
Gevoelens onder woorden brengen voor de persoon die hen gekwetst heeft, kan moeilijk zijn voor diegenen die niet geleerd hebben om hun gevoelens uit te drukken. Een wijze en positieve benadering van zichzelf is noodzakelijk. Door dit te doen, zal iemands houding en relatie met de andere persoon geleidelijk veranderen.