Basisschool of thuisonderwijs

Onderwijs


Statistieken uit 2015/2016 laten zien dat bijna 2000 kinderen een individueel leerplan hebben. Is thuis leren belangrijk? Is bij nader inzien leren in groepsverband gunstiger voor kinderen dan thuis leren?

dítě nad knihou

Zodra kinderen naar de basisschool gaan, krijgen ze het gevoel dat alles om hen heen verandert. Ze moeten een paar vriendjes achterlaten, ze moeten contact houden met nieuwe klasgenootjes en ten slotte moeten ze de aardige juf van de kleuterschool vervangen door een andere, onbekende juf. Op de eerste dag moeten ze op de eerste rij zitten voor de hele school en zichzelf en hun klasgenootjes voorstellen in de klas. De meeste kinderen zijn erg opgewonden om hun nieuwe klasgenootjes te ontmoeten en naar school te gaan.

Kinderen die thuis les krijgen, d.w.z. met een individueel leerplan, zijn daarentegen niet onderworpen aan dergelijke eisen. Ze moeten naar school en er zijn elk half jaar examens in alle vakken, maar ze krijgen thuis les onder toezicht van hun ouders of een onderwijsambtenaar (thuisonderwijzer). Dit onderwijsprogramma wordt beschreven in artikel 41 van de onderwijswet. We moeten niet vergeten dat ouder-leraren ten minste een diploma van de middelbare school moeten hebben en op het tweede niveau ten minste een verborgen bachelordiploma\’\’s degree\’. Maar kunnen ouders het verschil zien tussen een student en een kind?

mraky v knihovně

Sommige deskundigen vinden dat thuisgeschoolde kinderen niet de kans krijgen om met anderen om te gaan, zich niet kunnen openstellen en geen sociaal contact hebben. Vanuit het perspectief van thuisonderwijs hebben deze kinderen echter meer vrije tijd en kunnen ze lid worden van clubs en sociale contacten hebben. Er zijn veel gezinnen waar individuele thuisplannen werken en moeders samen activiteiten regelen zoals koken, balspelen en zwemmen

Thuisonderwijs is duur voor het hele gezin, omdat slechts één ouder wordt betaald. Om deze redenen rijst de vraag of thuisonderwijs haalbaar is voor de meeste gezinnen.

Ik heb thuisonderwijs ingedeeld in de volgende vijf categorieën van redenen waarom kinderen thuisonderwijs volgen:

– zijn goed voorbereid op sport – topsporters

– ervaren pesten van welke aard dan ook

– zijn chronisch ziek en/of hebben speciale medische hulp nodig

– ouders zijn het niet eens met het gevestigde schoolsysteem of de onderwijsmethoden

– zijn zo\’n gezin, leven in harmonie met de natuur en de kerk

Hoewel niet iedereen zijn kinderen 24 uur per dag bij ons kan achterlaten, zullen we school en thuisonderwijs altijd met elkaar vergelijken als het gaat om school versus thuisonderwijs. Maar als het op school versus thuisonderwijs aankomt, zullen we altijd in twee verschillende kampen verdeeld zijn en moeten we ons afvragen of het een keuze is die we voor onszelf of voor onze kinderen hebben gemaakt. Met andere woorden, is het goed voor ons of is het goed voor onze kinderen?