Je hebt een goede baan, maar stiekem heb je het gevoel dat je iets anders wilt proberen. Of je hebt geen plezier meer in je huidige baan. Je hebt de eerste stap al gezet – een sollicitatiegesprek aangaan. Hoe kun je jezelf voorbereiden om te concurreren met andere kandidaten en de recruiter ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de baan?
Eerste indruk – vertrouwen
Hoe je je eerste indruk maakt, is cruciaal. Onthoud dat iedereen binnen een paar seconden een eerste indruk maakt. Nette en schone kleding is essentieel om een positief beeld van jezelf te creëren. Een stevige handdruk en een glimlach zijn ook belangrijk. Gooi kauwgom weg voor het gesprek. Houd je rug recht en leun niet achterover. Gebruik make-up spaarzaam en draag sieraden en accessoires spaarzaam.
Tip:Daarnaast is punctualiteit belangrijk. Kom 10 minuten voor de starttijd aan.
Belangrijk: Vergeet niet om je mobiele telefoon uit te schakelen of het geluid ervan uit te zetten
Wat wordt er gevraagd
De basisvragen die werkgevers stellen zijn bijna hetzelfde voor elk sollicitatiegesprek. Bereid je antwoorden thuis voor. Oefen voor de spiegel of speel een scène waarin een vriend of kennis de recruiter is en jij antwoordt. Begin met iets over jezelf te vertellen, hoe je de functie hebt gevonden, wat je sterke en zwakke punten zijn, waarom je je huidige baan wilt opzeggen, waarom je voor dit bedrijf wilt werken, wat je denkt dat het salaris zal zijn, waarom ze jou zouden moeten kiezen, wat je grootste prestaties op het werk zijn, enz. Begin met.
Je hoeft geen vragen te beantwoorden over je huwelijk, gezin, zwangerschap, gezondheidsbeperkingen of financiële situatie.
Vraag naar je interesses
In het tweede deel van het gesprek beantwoord je zelf vragen. Bereid je thuis voor zodat je niet wordt bestookt met vragen op de werkvloer. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de baan. Stel eerst vragen over de functie, of deze nieuw is gecreëerd, om welke reden deze vacant is geworden, wat de belangrijkste activiteiten zijn, wat de verantwoordelijkheden zijn en de organisatiestructuur. Andere vragen kunnen bedrijfsbreed zijn, bijvoorbeeld over opleidingsmogelijkheden, secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, enz.
Tip: Laatste vraag “Wat zijn de volgende stappen om de baan te krijgen?”. Laat zien dat je voorbereid en gemotiveerd bent voor het volgende gesprek.
Veel succes bij het krijgen van je droombaan.