Veel mensen zeggen graag dat vroeger alles goedkoop was en dat je tegenwoordig niet meer van je salaris alleen kunt leven. Dit is helemaal niet waar. Als je gemiddelde salarissen en prijzen berekent, kun je zeggen dat vroeger alles duurder was. Maar het belangrijkste is dat alles nu duurder is en dat mensen het zich niet kunnen veroorloven. Een andere reden is dat grootmoeders wisten hoe ze huishoudelijke taken moesten doen op zo\’n manier dat ze dingen bewaarden in plaats van weggooiden. Ze gebruikten dus bijna alles en hoefden niet onnodig veel spullen te kopen. Maar hoe kunnen wij dit doen?
Boodschappentassen
Hoe vaak ben je niet boodschappen gaan doen en realiseerde je je dat er geen tassen waren? In de meeste winkels is dit echter geen probleem omdat je gewoon direct bij de kassière een tas kunt kopen. Dus dat doe ik. Wat is tenslotte het nut? Het is maar 10 kronen, toch? Maar als de prijs van boter bijvoorbeeld met 10 kronen omhoog gaat, kunnen mensen het hoofd niet koel houden. En als je het steeds opnieuw moet kopen, loopt het op. De ideale optie is dus om herbruikbare tassen te gebruiken of een boodschappenmandje voor in de auto. Telkens als je boodschappen doet, haal je dingen uit het mandje en stop je ze er weer in. Zeker een slimmere investering dan een kast vol plastic tasjes en steeds nieuwe plastic tasjes kopen.
Schalen en bekers
Wat doe je met het bakje als je ijsje op is? Of de yoghurt of margarine? Als het antwoord is dat je de lege beker weggooit, heb je het mis. Meestal is er een andere toepassing voor. Je kunt bieslook, pepers en kruiden kweken door zaailingen te kweken uit yoghurtpotjes op de vensterbank. Margarinebekers kun je wassen en wegstoppen om te gebruiken als je afhaalmaaltijden serveert aan kinderen of bezoekers. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je de bakjes kwijtraakt. IJsbakjes zijn stevig en hebben deksels die goed sluiten, dus ze kunnen gebruikt worden om vlees in te bewaren, fruit in te vriezen of kleine voorwerpen zoals zaklampen of knopen
.