Hoe zit dat in ons land?
De titel van een beroemde Tsjechische film uit 1938 is eigenlijk een motto dat 70 jaar later nog steeds van toepassing is. Het Tsjechische onderwijssysteem bestaat uit 10 jaar verplicht onderwijs (één jaar kleuterschool en negen jaar basisschool)
.
Na de basisschool volgen het leerlingwezen en het voortgezet onderwijs, wat natuurlijk optioneel is, maar tegenwoordig bijna verplicht. Middelbare scholen zijn meestal openbaar en vragen geen schoolgeld. De middelbare school wordt afgesloten met een toelatingsexamen in klas 4. Als leerlingen niet slagen, kunnen ze op veel scholen de cursus overdoen. Er is ook een optie om de school te verlaten en door te gaan naar een verlengingscursus om een middelbare schooldiploma te halen.
De meeste universiteiten zijn openbaar en bieden veel beurzen en toelagen voor levensonderhoud. Het meeste onderwijs is gratis en openbaar.
Engeland
.
Sommige scholen hebben een \’prep year\’ systeem voor vierjarigen. De tussenpozen tussen de schooldagen worden geleidelijk langer, tot ze \’voltijds\’ worden
.
De basisschool begint op vijfjarige leeftijd en eindigt op 11-jarige leeftijd, zoals in ons eerste jaar. De leerplicht duurt echter tot 16 jaar. Basisscholen zijn verdeeld in twee leeftijdsgroepen, 5-7 en 8-11, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Basisscholen zijn openbaar, maar er zijn ook veel openbare scholen, die overal beschikbaar zijn. Elke school heeft zijn eigen uniform, dat kinderen elke dag moeten dragen.
De middelbare school begint op 12-jarige leeftijd en leerlingen kiezen een aantal vakken, die ze grondig bestuderen. Ze kunnen nog twee jaar verder studeren en krijgen een certificaat met hun cijfers voor de vakken die ze hebben gekozen. Middelbare scholen zijn ook onderverdeeld in privé- en openbare scholen
.
Universiteiten zijn zeer prestigieus en betalend. Beurzen kunnen worden toegekend voor speciale resultaten. Collegegeld is niet goedkoop en studentenleningen zijn gebruikelijk
.
VS [25].
De leerplicht verschilt van staat tot staat. De leerplicht begint op de leeftijd van 5-8 jaar en eindigt op 14-18 jaar. Het is gelijk verdeeld in basisschool, middelbare school en universiteit.
In de bovenbouw van de middelbare school bepalen leerlingen hun eigen lesrooster op basis van hun interesses. Studenten zijn verplicht om een bepaald aantal lesuren bij te wonen tijdens hun studie, maar zijn verder vrij in hun keuze. Ze zijn ook niet gewend om klasgenoten van dezelfde leeftijd in één klas te hebben. Scholen worden ook steeds groter: volgens statistieken uit 2001 zaten er 3,6 miljoen leerlingen in elke klas. De middelbare school wordt afgesloten met het SAT-examen, dat de basis vormt voor het toelatingsexamen voor universiteiten.
Universiteiten zijn betalend, maar er zijn beurzen beschikbaar voor toelating en, in tegenstelling tot andere landen, worden er ook beurzen toegekend voor sport en etniciteit.